Optimalt inneklimat i kyrkor: vägledning från Lunds Stift

Lunds stift, inneklimat i kyrkor
Varför är det viktigt att upprätthålla ett optimalt inneklimat i kyrkor, med fokus på rekommendationerna från Lunds stift, och hur korrekta luftfuktighetsnivåer skyddar byggnader och inredning.

I våra anrika kyrkor, där historia och andlighet möts, är upprätthållandet av ett gott inneklimat inte bara en fråga om bevarande utan även om välbefinnande för både besökare och personal. Lunds Stift har därför tagit fram detaljerade rekommendationer för att fastställa optimal relativ luftfuktighet (RF) i stiftets kyrkobyggnader, en vägledning som syftar till att skydda kyrkornas konstruktion, inventarier och inredning.

Bakgrunden till rekommendationerna

Med en förståelse för att varje kyrkobyggnad är unik betonas behovet av att skapa ett inomhusklimat som tar hänsyn till byggnadens specifika förhållanden. Det dokument som finns tillgängligt för nedladdning ersätter det tidigare kravet på specialistrådgivning för installation av avfuktare och ger allmän men ändå skräddarsydd vägledning.

Relativ luftfuktighet är ett centralt mått i rekommendationerna. RF anger hur mycket fukt luften innehåller i förhållande till den maximala mängd fukt luften kan innehålla utan att kondensera. Att förstå och kontrollera detta mått är avgörande för att undvika kondens och de problem som kan uppstå vid både för höga och för låga RF-nivåer.

Utmaningar och Lösningar

Höga eller låga RF-nivåer kan leda till en rad problem, från mögeltillväxt och skador på organ till sprickbildning i trävirke. Dokumentet betonar därför vikten av att hålla RF-nivåerna inom specifika intervall för att förhindra dessa utmaningar. Speciellt för kyrkorglar ställs ytterligare krav på jämn fuktighet och temperatur för att bibehålla instrumentens kvalitet och funktion.

Mögel och dess förebyggande

Mögel är en vanlig utmaning i kyrkobyggnader, och rekommendationerna pekar på vikten av att hålla RF under 70-75% för att förhindra mögeltillväxt. Detta är särskilt viktigt eftersom mögelpåväxt inte bara kan skada byggnaden och dess inventarier utan även medföra hälsorisker.

Salter och Kalkmålerier

En annan viktig aspekt som dokumentet tar upp är hanteringen av salter i murverket. Salterna, som kan orsaka skador på puts och målningar genom att lösa upp och sedan kristalliseras vid olika RF-nivåer, behöver hanteras genom att hålla en relativt jämn RF-nivå.

Slutord och Rekommendationer

I slutändan är målet med rekommendationerna att tillhandahålla en vägledning som gör det möjligt att skydda och bevara Lunds stifts kyrkobyggnader på bästa möjliga sätt. Genom att följa dessa riktlinjer kan man säkerställa att kyrkorummen håller en RF-nivå på 56-68%, vilket är optimalt för att förhindra de vanligaste problemen relaterade till inneklimat.

Mer än 250 kyrkor är utrustade med en lösning från Airwatergreen.

Vill du fråga om något?​